You are currently viewing Как алгоритъмът на Инстаграм да работи за нас?

Как алгоритъмът на Инстаграм да работи за нас?

Ако поддържате личен или пък бизнес профил в Инстаграм, най-вероятно си задавате следните въпроси: Какво представлява алгоритъмът на Инстаграм и как работи той? Какви са триковете за по-добро достигане на таргетната аудитория по органичен начин и има ли как да накараме тази сеистема да работи в наша полза?

В следващите редове ще ви разкажа как работи системата на социалната мрежа и как можете да се възползвате от нея.

1. Кои са най-важните видове engagement(ангажираност) за Инстаграм?

За да може вашият профил да бъде регистриран от алгоритъма на Инстаграм като интересен за последователите ви, системата проследява нивата на ангажираност на вашите постове. На първо място се отчитат броя на коментарите, следвани от броя харесвания и препубликувания, а за видеата водещи са броя гледания.
Това означава, че когато създавате и планирате съдържанието си за Инстаграм, то трябва да предизвика коментари от страна на аудиторията. По този начин публикацията ви автоматично ще бъде „избутана“ от платформата по-нагоре в newsfeed-a на публиката ви.
Ето няколко примера:

  • пишете на теми, които пряко вълнуват вашата целева група;
  • споделяйте полезно съдържание и представяйте бизнеса си като решение за конкретен проблем;
  • задавайте въпроси и търсете мнението на последователите си.

2. Инстаграм отчита вашата връзка с последователите.

Това до голяма степен е свързано с нивата на ангажираност, за които говорихме по-рано. В нюзфийда социалната мрежа показва на потребителите най-напред съдържанието от профилите, с които те най- често си взаимодействат. Това означава, че ако те обичайно коментират и харесват вашите постове, Инстаграм отчита профила ви като интересен за тази аудитория и й показва публикациите ви сред първите потоци от новини.
За изграждането на тази връзка е важно вие да отговаряте на потребителските коментари под вашите постове и дори да пишете коментари под личните публикации на „вашите хора“.  Така според алгоритъма комуникацията с последователите ви е пълноценна, което води до приоритизиране на вашето съдържание.
Да, трудоемко е и отнема време, но от друга страна е доказан начин за органично достигане и разрастване на профила ви.

3. Видео или снимка?
Доста време се разнасяше слухът, че видеата са по-добрият вид съдържание, защото алгоритъмът на Инстаграм ги предпочита. Истината е, че в момента видеата са тренд като цяло за социалните мрежи, но всъщност алгоритъмът на Инстаграм не ги счита за по-важни пред снимките.
Социалната мрежа третира двата вида съдържание еднакво, като го приоритизира според потребителя. Например, ако вие прекарвате повече време в гледане на видеа в Instagram, то мрежата ще ви предлага повече такъв тип съдържание. Ако пък се ангажирате повече със снимки, ще бъде обратното.

4. Има ли значение колко са дълги коментарите, които публикуваме?
Още един от митовете за алгоритъма на Instagram е, че той не отчита коментари с дължина по-малка от 3 думи.
Реалността е, че всички коментари са взети под внимание, дори и да съдържат само едно-две емоджита. Тук отделно остава въпросът доколко е ефективна комуникация само с емоджита, но това зависи от конкретните случаи.

Като цяло тенденцията в развитието на Инстаграм е да насърчава изграждането на взаимоотношенията между потребителите без значение дали те са с лични, бизнес или криейтив профили. Така че коментирайте, коментирайте, коментирайте  😀