You are currently viewing 3 от най-често срещаните грешки при снимките за социални мрежи

3 от най-често срещаните грешки при снимките за социални мрежи

И как да ги поправите

Ако редовно прекарвате време във Facebook & Instagram вероятно знаете, че снимковото съдържание е първото нещо, което всеки потребител забелязва. Обикновено, ако снимката ви грабне, тогава обръщате внимание и на текста към нея, нали?

Ето защо визиите в страниците, с които бизнесите представят продуктите и услугите си, не са никак за подценяване. Те са ключовият фактор, който определя дали някой ще се спре на вашия пост, или не.

Ако обаче твърдението за важността на снимките в социалните мрежи е ново за вас, продължете да четете статията. Често на собствениците на малки бизнеси им се налага сами да поддържат социалните си канали и точно тук, при снимките, е една от първите спънки. По-надолу ще разгледаме кои са основните грешки във визиите, които много страници допускат. В повечето случаи те са и основната причина за нисък engagement (ангажираност от страна на потребителите) и непрофесионален имидж на самата страница/профил.

Грешка 1 – ниско качество на снимката

Това може да се дължи главно на лоша апаратура, липса на добра светлина или липса на фокус на снимката.

Решението: ако нямате възможност за професионални кадри, си струва да инвестирате в телефон с висококачествена камера. Така винаги ще имате снимки с висока резолюция и хубави цветове. Но в никакъв случай не оставайте на варианта с пикселизирани или тъмни снимки, защото това няма да доведе до ангажиране на последователи и клиенти. Снимайте на дневна светлина и внимавайте със сенките. В някои случаи хвърлените сенки могат да бъдат закачлив ефект, но в други  –  да понижат качеството на снимката. Също така не забравяйте винаги да фокусирате обекта преди да снимате.

Грешка 2 – лоша композиция

Всички се спираме на добре подредените снимки в Instagram, нали? И съответно изобщо не се впечатляваме от тези, в които липсва замисъл, продуктът не е поставен в подходящ контекст или е сниман под лош ъгъл. Най-общо композицията представлява позиционирането на основния обект в рамките на кадъра. Това си е цяла наука и насоки за правилна композиция трудно могат да бъдат дадени в една публикация.

Но в общи линии, важно е „главният герой“ на вашата снимка да заема достатъчно голяма част от нея, за да се вижда ясно. Старайте се поне част от основния обект да попада в централната част на кадъра. Внимавайте да не „изрязвате“ части от продукта.  Поставете го на фон, където ще се откроява и ще стои красиво. Можете да го съчетаете с други предмети, които да допълнят визията. Оставяйте въздух в краищата на снимката, за да има възможност за изрязване, когато тя се оразмерява за публикациите в социалните мрежи.

Грешка 3 – липса на консистентност

Помислете за цветовете, композицията и цялостното внушение, което искате вашите снимки да носят на аудиторията. Консистентността е важна за хармоничния изглед на бранда ви онлайн.

Красивият нюзфийд в  Instagram например е фактор, който привлича последователи и говори за бранд, който има усет за представянето си. Старайте се снимките ви да отразяват същността на вас или на вашата марка. Подбирайте цветовете и формите във визиите си така, че да си подхождат, когато са поставени една до друга, без значение дали ще бъдат публикувани във facebook, Instagram, сайта ви или друга мрежа.

Ако срещате затруднения в представянето на вашия бизнес в онлайн среда, можете да се свържете с мен за консултация, за да намерим най-подходящото решение за вас.