You are currently viewing Цветът на 2022 и как да го използваме

Цветът на 2022 и как да го използваме

Всяка година през декември от компанията Pantone обявяват цвета, който ще бъде най-актуален през следващата година. И така, цветът за 2022 година ще бъде Very Peri. Той е нюанс на лилавото, с подтонове тъмно синьо и червено.

Както винаги, изборът на цвят на годината не е самоцелно. Обикновено той е свързан със световната обстановка, развитието на технологиите и носи конкретен емоционален заряд. От Pantone поясняват, че скритото послание на Very Peri  е да вдъхновява, да отключва креативността и любопитството. Споделят още, че искат новият актуален цвят да провокира хората „да се събудят“, да мечтаят и да загърбят мрачните мисли, които през последните две години заради пандемията сякаш трайно се загнездиха.

С кои цветове се съчетава Very Peri

Цветът на 2022 е доста благодатен за съчетания. Подходящ е за комбинации както с ярки и жизнени цветове, така и с по-заглушени. А също се комбинира добре с нюанси от така наречените „по-строги“ цветове – тъмно синьо и червено, които са характерни за корпоративния свят.

С кои цветове се съчетава Very Peri    С кои цветове се съчетава Very Peri

Как Very Peri може да се използва

Тъй като тук, в блога на Digital Creative Mix си говорим предимно за бизнес в неговите различни измерения и канали за комуникация, конкретно ще обърнем внимание на това как новият цвят на 2022 година може да се впише в света на бизнеса.

С развитието на дигиталните технологии ставаме свидетели на отворени граници, директна комуникация и мигновено разпространение на информация. Това през последните години наложи и трансформация в начина по който бизнесите се държат пред своите клиенти. Вече се търси един по-близък и по-приятелски тон, а пък клиентите от своя страна очакват разбиране, човешко и професионално обслужване. В този ред на мисли и в контекста на багрите, до голяма степен бизнесите са освободени от следването на определени закони за цветовете. А вместо това по-ключово е кои са идеалните им клиенти и какви цветове те биха се зарадвали да видят. Така че следването на актуалните тенденции от бизнесите, без значение от това дали говорим за малък, среден или голям бизнес, е задължително, за да бъдат те актуални и атрактивни в очите на своите клиенти.

Разбира се, не е нужно да промените цвета на бранда си във Very Peri, за да бъдете модерни. Но можете да помислите как и дали е възможно да го използвате в комбинация с вашите цветове. Благодатно място за експеримент са визиите в социалните мрежи. Там общуването е по-свободно, цели се близост и приятелство с последователите и потенциалните клиенти. Чрез различните формати можете да се допитате до последователите си какво мислят за цветовия експеримент. Това ще ви ориентира и ако резултатът е положителен, можете да продължите в тази посока.

Ако се нуждаете от свежи идеи по какви начини можете да изпозвате Very Peri за вашия бизнес или пък търсите „своята“ цветова палитра, можете да пишете на office@digitalcreativemix.com за консултация.