You are currently viewing Цветът има значение

Цветът има значение

Когато говорим за изграждането на бранд има толкова много неща, които трябва да се обмислят и създадат – от име, лого и уебсайт до красиви печатни материали и креативна презентация. Но един от основните и обединяващи елементи във всичко това е цветовата палитра. Тя е съществена част от идентичността на бранда и със сигурност ще бъде сред първите неща, които потенциалните ви клиенти ще забележат и ще запомнят.

Това е така, защото от чисто психологическа гледна точка цветовете и формите се запомнят по-лесно от имената. Така че е твърде възможно първата асоциация на хората за вашия бранд да не е името, а цветът/цветовете, които сте избрали за своето лого.

Препоръчително е при разработването на вашия фирмен знак да работите с дизайнер, който има опит в създаването на лога, с когото да обмените идеи и който да ви предложи варианти за форма, цветове и шрифтове на логото. Той ще ви посъветва за подходящи цветове, които се комбинират добре помежду си и които да кореспондират с посланието на вашия бранд.

Това е фактор номер едно, който и вие трябва да имате предвид. Цветовете са изключително силни посланици на възприятия, чувства и настроения. Затова и трябва да бъдат точно подбрани в синхрон с това, което искате вашите потенциални клиенти да разберат за вас. Какво означава това? Ако дейността на вашата фирма е в т. нар. сериозни сфери като финанси, сигурност, икономика, здравеопазване и т.н. ще трябва да се насочите към цветове, които будят тези асоциации. Такива са например тъмно синьо, червено, тъмно зелено и други подобни.

Свежите и по-светли цветове са подходящи за развлекателните бизнеси. За тях могат да се използват по-пъстри комбинации с няколко цвята. Актуални за 2020 г. и следващите няколко години ще бъдат градиентите, които внасят допълнително цветно настроение, приятелско чувство и усещане за забавление.

Много са бизнесите, които се намират по средата – нито са изключително сериозни като например сигурността, нито пък са прекалено развлекателни като детски парти център. За тях трябва да се намери решение, което да не внася прекалена строгост, нито пък несигурност. За този среден сегмент са подходящи цветове като синьо-зелено, оранжево и техни производни.

Ако искате бизнесът ви да се асоциира с лукс и елегантност, можете да заложите на златисти или сребристи нюанси в комбинация с черно, графитено или тъмно кафяво.

Освен на вашето послание и цветовете, с които вие бихте асоциирали бранда си, помислете добре и за таргетната си аудитория. Как тя реагира на цветовете, които сте си избрали. „Вашите хора“ биха ли разбрали посланието, което им отправяте? Това е изключително важно, защото голямата маса от хора мислят стереотипно. Т.е. ако предлагате козметични продукти или услуги е логично за своето лого да изберете „женски“ цветове като розово, прасковено, виолетово и т.н. Но ако бизнесът ви е за автомобили, със сигурност бихте избрали синьо или оранжево, а ако сте по-консервативни може просто черно или графит.

Обръщам специално внимание на стереотипното мислене, защото не във всички случаи ще бъде удачно да използвате любимия си цвят за вашия бизнес, просто защото той може да бъде възприет погрешно или изобщо да остане неразбран от аудиторията. Разбира се, винаги има изключения. Има бизнеси, които с на пръв поглед нелогичния избор на цветове целят да привлекат внимание и да се позиционират като по-атрактивни. Но преди да се впуснете в експерименти, обмислете добре своята роля и място на пазара и това доколко клиентите ви познават и дали ви имат доверие.

Ако се спрете на многоцветно лого, добре е палитрата да съдържа 3-4 цвята. Това е най-оптималното количество, за да не изглежда логото прекалено шарено. Изключение правят градиентните решения, тъй като там заради сливането на два или  три основни цвята се получават междинни, които на практика разширяват цветовата палитра.

Още нещо, което не бива да се забравя при избора на цветове е, че багрите на логото се превръщат в корпоративни за бизнеса ви. Това означава, че точно тях трябва да използвате за сайта си, визиите в социалните мрежи, визитните картички и всякакъв друг тип печатни и презентационни материали.

Ако темата за цветовете в брандинга ви е интересна, ще се радвам да споделите своето мнение и обратна връзка. А ако пък се нуждаете от дизайн на ново лого или искате да придадете нов облик на вече съществуващия си бизнес, ще се радвам да се свържете с мен на office@digitalcreatvemix.com