You are currently viewing Хаштаг стратегия за Instagram 2022

Хаштаг стратегия за Instagram 2022

Последните месеци в Instagram са белязани от най-различни промени и това неминуемо води до въпроси, свързани с ефективността на стратегиите, които се използват. Всяка промяна в алгоритъма, нови функции и типове съдържание се отразяват на начина, по който вашето съдържание се представя.

В следващите редове ще обърнем по-специално внимание на хаштаговете, които до скоро бяха основен начин за достигане до по-голяма аудитория. Какво обаче се случи?

Хаштаговете увеличават ли гледанията и достигането до аудитория в Instagram?

През март 2022 г. ръководителят на Instagram Адам Мосери отговори на този въпрос в story по следния начин: „Не наистина“. След това той разшири отговора си.

В хода на 15-секундното story Мосери обясни, че хаштаговете наистина помагат на Instagram да разбере за какво се отнася вашето съдържание. Използването на релевантни хаштагове увеличава вероятността вашето съдържание да се появи на страницата на съответен хаштаг. Но Мосери поясни, че хаштаговете сами по себе си не са инструмент за увеличаване на разпространението.

Изказването на Адам Мосери потвърждава, че хаштаговете могат да добавят контекст към вашето съдържание в Instagram. Те могат също така да помогнат на вашите публикации да се появят при подходящи търсения. Но ако търсите инструмент за увеличаване на обхвата в Instagram, хаштаговете няма да повлияят на експозицията по значим начин.

 

Какво на практика означава това?

Хаштаговете вече са начин за категоризиране на съдържанието. Т.е. поставяйки даден хаштаг, вие показвате на Инстаграм алгоритъма, че вашето съдържание принадлежи към тази ниша. Категоризирането на съдържание чрез хаштагове помага на социалната мрежа да предлага вашето съдържание пред аудитория, която се интересува от него. От друга страна огромна роля за успеха на един пост играе и неговото качество. Ако постът сам по себе си е бил интересен на последователите ви и е получил високо ангажиране и достигане, шансът инстаграм да покаже този пост и в страниците на съответните хаштагове, които сте посочили, се увеличава.

Затова най-добрата стратегия в момента е да се създава качествено авторско съдържание, което аудиторията да харесва. А поради ангажирането на аудиторията с това съдържание, инстаграм отчита, че то е полезно и го ранкира като по-добро сред категорията, в която вие сте го насочили чрез хаштаговете.

Как да използвате хаштаговете?

  1. Опишете снимката или видеото, което сте качили чрез ключови думи
  2. Използвайте хаштаг, за да опишете съдържанието само по себе си
  3. Обозначете нишата, в която е насочено съдържанието

Как да не използвате хаштаговете?

  1. Не поставяйте хаштагове, които нямат нищо общо със съдържанието или нишата на вашия пост
  2. Не използвайте прекалено много хаштагове.