You are currently viewing Маркетинг в социалните мрежи през 2023 – тенденции

Маркетинг в социалните мрежи през 2023 – тенденции

На прага на новата година е време да подготвим маркетинг стратегиите си за следващите 12 месеца. Затова нека заедно разгледаме какви са тенденциите за развитието на маркетинга в социалните мрежи. Ако бизнесът ви вече има своите канали в тях, със сигурност знаете, че те се променят изключително динамично, а съдържанието в тях трябва да бъде все по-креативно, за да задържа вниманието на последователите. Ако пък имате бизнес, но той не е представен в социалните мрежи, началото на годината е чудесно време да започнете това. Присъствието онлайн ще ви даде възможност да представите продуктите и услугите си пред голяма аудитория, сред която да откриете нови потенциални клиенти и партньори.

Първо нека направим кратък обзор на ключови фактори, които ще останат водещи и през 2023.

От няколко години насам видео съдържанието има по-добро представяне от гледна точка на достигане до потребителите, задържане на вниманието и интеракции. Затова и видеата ще продължат да бъдат актуални и препоръчителни.

TikTok набира все по-голяма популярност и сред брандовете. Те използват социалната мрежа, за да достигнат до по-млада таргет аудитория чрез характерните за социалната мрежа забавни кратки видеа. Ако все още нямате TikTok канал за своя бизнес, помислете за неговото създаване.

Instagram & Facebook ще продължат да бъдат ключови социални мрежи, тъй като много голяма част от потребителите в тях ги използват и като начин за проучване на дадени продукти и услуги. Това означава, че ако искате вашият бизнес да има по-големи шансове за позициониране пред погледите на потенциалните клиенти, поддържането на професионално изглеждащ профил във Facebook & Instagram е задължително.

 

 

А сега продължаваме с 5 нови тенденции в маркетинга в социални мрежи през 2023:

 

 1. Повече оригинално съдържание и по-малко копиране и повтаряне на сюжети от чужди видеа.
  Това, което до момента можеше да доведе до по-голяма ангажираност и гледания на вашите видеа в TikTok и Instagram Reels беше повтарянето на сюжет, който вече е станал „вирусен“ или т. нар. Viral. Със сигурност сте попадали на случаи, в които ви излизат клипчета с еднаква музика, еднакви движения и думи, но „изиграни“ от различни създатели на съдържание. Е, през 2023 г. ще се търси оригиналност и собствен почерк в сценария и заснемането на видеа. Да, за тяхното озвучаване отново могат да се използват актуалните в конкретния момент песни, но сюжетът им не бива да бъде копиран от нечий друг профил, където видеото има успех.
 2. YouTube Shorts – кратки видеа до 1 мин. в YouTube
  През 2023 се очаква те да продължат да набират популярност, като осносвната им цел ще бъде да привличат вниманието на потребителите и да ги водят към по-дългите видеа на създателите на съдържание. Това означава, че не бива в тях да се поставя основната или най-важна информация, а само „кукичка“, нещо интригуващо, което да предизвика интерес, след което да има Call to Action към цялото видео.

 

 1. Artificial Intelligence
  След „избухването“ на няколко мобилни приложения, които създават ваши различни аватари, видяхме, че този вид софтуери стават все по-достъпни и ще бъдат използвани в социалните мрежи и маркетинга. Мнозина се опасяват, че развитието на AI в дългосрочен план ще измести професиите на копирайтърите, дизайнерите и изобщо създателите на съдържание. Но истината е, че в тези софтуери е заложена вече позната информация, която просто се използва от изкуствения интекект за генериране на дадено решение. Но няма как да бъде изместена креативността и способността на човешкия мозък да изобретява, да си представя и по този начин да твори нови идеи, нови решения, нови похвати.

 

 

 1. Използване на ключови думи във видеата и техните описания.
  Т. нар. SEO (Search Engine Optimization) не е важно само за сайта и рекламите ви в Гугъл. Със своето развитие алгоритмите на социалните мрежи все повече използват ключови думи, за да позиционират съдържанието пред правилната аудитория. Затова про подготовката на видеа, бъдете сигурни, че изговаряте ключови за темата думи, а след това и ги използвате в копито към видеото.

 

 1. Разказване на истории.
  Да, разкаването на история или storytelling не е нов похват в маркетинга, но в социалните мрежи ще бъде повече от актуален през 2023. Този трик ще ви помогне дългосрочно да ангажирате аудиторията си, защото във всяко нови видео или пост вие ще им разкривате следващата част от историята, която споделяте с тях. Storytelling-ът е силен похват, защото чрез историята хората ще запомнят много повече за вашия бранд или продукт, отколкото когато просто споменавате своите предимства и силни страни.

 

Ако тази статия ви е дала интересни идеи, ще се радваме да ни споделите впечатленията си като ни пишете съобщение в социалните мрежи. А ако се нуждаете от изготвяне на маркетинг стратегия или професионално поддържане на социалните ви мрежи от създаванр на съдържание до анализ на неговото представяне, пишете ни на имейл office@digitalcreativemix.com