You are currently viewing Тенденции в дизайна през 2023

Тенденции в дизайна през 2023

Какво ще бъде актуално през 2023 г. в света на дизайна? В тази статия за събрани 5 основни тенденции в дизайна през 2023 г., които можете да използвате при създаването на новите ви рекламни материали, визии за социалните мрежи или пък в сайта си.

Креативна типография

Типографията е неразделна част от дизайна и има силата да промени външния вид и усещането на всеки проект. През последните години наблюдаваме нарастване на творческите и иновативни употреби на типография и тази тенденция се очаква да продължи и през 2023 г.

Все по-често използван похват е използването на ръкописни шрифтове. Това придава уникален и личен щрих на дизайна, тъй като подчертава личния стил на дизайнера или на бранда, а който е съответният проект.

Очаква се увеличаване на използването на т. нар. експериментална типография. Това може да включва 3D визуализация, огъване, разтягане и изкривяване на шрифта по неочаквани начини, добавяйки усещане за игривост към дизайна.

Включването на анимация в типографията е друга тенденция, която набира сила. Като добавят движение към текста, дизайнерите създават динамични и привличащи вниманието визии, които със сигурност няма как да останат незабелязани.

 

 

Ярки цветове и градиенти

Какво всъщност представлява градиентът? Това е между два или повече цвята, обикновено постигнат чрез използване на софтуер или специални ефекти.

Ярките цветове и градиентите също са основна тенденция през 2023 г. Те добавят усещане за игривост и забавление към всеки дизайн. През последните години градиентите бяха много актуални в брандинга и по-конкретно в дизайна на лога. През 2023 г. ще продължават да бъдат използвани не само в дигиталното пространство, но и в печатните материали.

Едно от предимствата на използването на градиенти е, че те могат да бъдат персонализирани, за да отговарят на всяка цветова схема или тема. Независимо дали предпочитате тропическа, плажна атмосфера или по-футуристичен дизайн, винаги има градиент, който ще ви пасне.

Така че, ако искате да добавите закачливост към визията на бизнеса си, помислете за включване на ярки цветове и градиенти в следващите си дизайни за социалните мрежи или за рекламните си банери в сайта.

3D илюстрации

3D илюстрациите са друга тенденция, която набира сила в света на дизайна. Тези дигитални илюстрации добавят дълбочина в дизайна, правейки го по-привлекателен и интерактивен. От мокъпи на продукти до дизайн на персонажи, 3D илюстрациите са чудесен начин да вдъхнете живот на работата си.

През 2023 г. можем да очакваме 3D илюстрациите да се използват по различни творчески начини. Например, за създаване на преживявания с виртуална реалност или за създаване на рекламни материали за продукти или услуги. Една област, в която е вероятно да се наблюдава значителен растеж в използването на 3D илюстрации, е архитектурата и интериорният дизайн. С нарастващата популярност на виртуалната и разширената реалност, архитектите и дизайнерите ще могат да използват 3D илюстрации, за да създават завладяващи визуализации на своите проекти, позволявайки на клиентите да ги изпитат, сякаш наистина стоят в пространството.

Способността на 3D илюстрациите да създават много подробни и точни визии ще ги направи безценен инструмент за дизайнери, архитекти и други професионалисти, които искат да представят своите идеи.

 

 

Серифни шрифтове

Серифните шрифтове са основна част от света на дизайна от векове, а тенденциите са те да не изгубят своята популярност. Въпреки че през последните години, когато минимализмът беше на мода, много широко се използваха sans-serif шрифтове, във външния  вид на серифните шрифтове има вечна елегантност, която не може да бъде победена.

През 2023 г. виждаме възраждане на използването на серифни шрифтове както в печатния, така и в уеб дизайна. Тези шрифтове се използват във всичко – от брандиране и маркетингови материали до дизайн на уебсайтове и визии в социалните мрежи.

Една от причините за популярността на серифните шрифтове е тяхната четимост. Малките щрихи в края на всяка буква, известни като серифи, помагат за насочването на окото по реда на текста и го правят по-лесен за четене. Това е особено полезно за дълги текстови блокове или по-малки размери на шрифта.

AI илюстрации

С навлизането в 2023 г. е ясно, че изкуственият интелект (AI) оказа значително влияние върху света на илюстрациите.

AI предлага ново ниво на прецизност, което би било невъзможно за хората да постигнат. С помощта на алгоритми за машинно обучение AI може да създава много детайлни изображения, които са невероятно реалистични. Това е особено полезно за художници, работещи в области като продуктов дизайн или научна илюстрация, където точността е критична.

Въпреки че изкуственият интелект със сигурност е оказал голямо влияние върху света на илюстрациите, важно е да отбележим, че той е само един инструмент от „цялото въоръжение“ на дизайнера. Като цяло е ясно, че AI революционизира света на илюстрациите и нямаме търпение да видим какво крие бъдещето!

Като цяло 2023 г. се очертава да бъде вълнуваща година за дизайна, с акцент върху креативността, смелостта и експериментирането. Независимо дали сте дизайнер или просто цените добрия дизайн, определено си струва да следите как тези тенденции се отразяват във всичко визуално около нас.