You are currently viewing Тенденциите в дигиталния маркетинг през 2024 г.

Тенденциите в дигиталния маркетинг през 2024 г.

От възхода на ChatGPT и ребрандирането на Twitter, до стартирането на Threads, 2023 г. донесе големи промени в дигиталния свят и 2024 г. е готова да направи същото. Ето кои са тенденциите в социалните мрежи и дигиталния маркетинг, които да очакваме през 2024 г.:

Възходът на SEO оптимизацията за търсене в социалните мрежи

В маркетинг света отдавна сме свикнали с необходимостта от оптимизиране на уебсайтовете и съдържанието в тях, за да се класират по-високо в платформи за търсене като Google и Bing. Но вече все по-важно ще бъде съдържанието ни в социалните мрежи да бъде също така добре и детайлно оптимизирано.  Миналата година най-голямата търсачка в света, Google, съобщи, че приблизително 40% от Gen-Z използват TikTok и Instagram за търсене вместо Google. Ето защо сега е по-важно от всякога да вземем предвид включването на ключови думи и метаданни в публикациите в социалните мрежи.

Това също означава, че използването на ключови думи в описателнителните текстове могат да помогнат за подобряване на откриваемостта на публикациите ви.

AI маркетинг автоматизация

Интегрирането на AI в маркетинга трансформира начина, по който компаниите анализират данни, персонализират преживяванията на клиентите и оптимизират кампаниите си. Например, базираните на изкуствен интелект чатботове и приложения за съобщения подобряват взаимодействието с клиентите, като предоставят персонализирани изживявания и бързи решения, което помага за изграждането на по-автентични връзки с клиентите.

През 2024 г. задвижваните от изкуствен интелект маркетингови инструменти като чатботове, гласово търсене и предсказуеми анализи ще станат още по-разпространени. Въпреки всичко, не бива да разчитаме единствено на автоматичните стратегии, а по-скоро да ги използваме като добавка към цялостната стратегия за общуване с клиентите.

Instagram Threads is one of the trends in digital marketing in 2024

По-широко разпространение Instagram Threads

През юли Meta стартира Threads, текстово приложение, създадено от Instagram, където потребителите могат да преглеждат и следват публични разговори.

Към ноември Threads имаше отчетени 141 милиона потребители, число, което със сигурност продължава да расте след пускането на Threads и в Европа.

Въпреки че Threads все още е сравнително нова за дигиталното пространство платформа, има реални шансове да достигне, а дори и да надмине  Х (Twitter) като социална мрежа за споделяне на текстова информация.

Повишено възприемане на YouTube като канал за маркетинг

TikTok и Instagram Reels може да са по-актуални сред собствениците на бизнес, но в много отношения YouTube всъщност е по-въздействащ. Това е така, защото YouTube е нещо повече от гигантска видео платформа – това е и втората по големина търсачка в света.

А тъй като  поведението на младите потребители обикновено диктува какво следва в дигиталното пространство, YouTube ще запази челното си място. Последни проучвания сочат, че 95% от тийнейджърите на възраст от 13 до 17 години използват YouTube за да търсят различни типове информация – това е повече от всяка друга социална медийна платформа. За сравнение, 66% използват TikTok и 62% използват Instagram.

YouTube не само се използва много, но и времето, прекарано в платформата, е изумително. Същото световно проучване съобщава, че 19% от тийнейджърите споделят, че използват YouTube „почти постоянно“.

Using nano-influencers as part of your digital marketing strategy in 2024

Колабориране с наноинфлуенсъри

Вярна е поговорката, че „хората следват хора“ и така инфлуенсърите са готови да продължат да доминират дигиталните тенденции през 2024 г. И все пак дефинициите за това какво определя „инфлуенсъра“ като истински влиятелна личност започват да се променят.

Проучванията показват, че нано-инфлуенсърите, акаунти с 1000-10 000 последователи в социална медийна платформа, генерират повече от два пъти по-голяма ангажираност от макро-инфлуенсърите. Ето защо все повече повече бизнеси, особено в сферата на красотата, модата и здравето, използват наноинфлуенсъри.

Разбира се, за големите компании, в зависимост от целите на техните маркетинг кампании, макроинфлуенсърите все още са водещата сила, тъй като те стимулират по-широк обхват и разпознаване на марката. И все пак, за компаниите, които искат да стимулират ангажираността с по-целенасочена аудитория през 2024 г., наноинфлуенсърите могат да бъдат ключът.

Разгледахме кои ще са тенденциите в социалните мрежи и дигиталния маркетинг през 2024 г. В заключение можем да кажем, че социалните мрежи ще продължат да бъдат един от важните стълбове за всяка маркетинг стратегия и през 2024 г. Присъствието на бизнесите в различни социални платформи им дават възможност да скъсят дистанцията с потенциалните си клиенти, да привлекат нова аудитория и да реализират повече продажби.