You are currently viewing Седемте ключови елемента в маркетинга

Седемте ключови елемента в маркетинга

Чували ли сте за 7-те „П“ в маркетинга? Това са седем елемента, които на английски започват с буквата „п“ и всички са свързани с изграждането на успешна маркетинг стратегия. Ако маркетингът е тема, която буди интерес във вас, продължете да четете статията надолу, защото в нея ще разгледаме какво представлява всеки един от тези елементи в контекста на маркетинга, чрез които да постигнете успех.

Започваме с ПРОДУКТА (Product).

Това е „нещото“, което продавате на своите клиенти. Освен физически предмет, това може и да е услуга. Много важно да се отбележи е, че маркетингът не е само в рекламата на дадения продукт или услуга. В него се включва това какво самият предмет на продажбата ви представлява, как изглежда, какъв е неговият дизайн, в какви цветове е, дали е удобен за използване, дали е предназначен за честа употреба, или не, и т.н.

За да може да се изгради добра маркетинг стратегия, първо се започва от качествата на продукта, трябва да бъдете сигурни, че това, което предлагате на своите потенциални клиенти като предмет или услуга наистина е изпипано и готово, така че да си струва те да го закупят.

Следващият елемент на маркетинга на вашия продукт или услуга е ЦЕНАТА (price).

Той се отнася до ценовата стратегия за вашите продукти и услуги и как тя ще се отрази на клиентите ви. Трябва да определите чрез проучване колко са готови да плащат клиентите ви за подобен продукт или услуга, каква надценка можете да си позволите, какви ще са маржовете ви на печалба, начините на плащане и т.н. За да привлечете клиенти и да запазите конкурентното си предимство, може да помислите и за възможността за отстъпки и сезонни цени.

ПРОМОЦИЯТА (Promotion).

Това са промоционалните дейности, които използвате, за да информирате клиентите си за вашите продукти и услуги, включително реклама, тактики за продажби, промоции и директен маркетинг. Тук влизат активностите, чрез които смятате да привлечете клиенти: талони за намаление, флаери, безплатни артикули, мостри, игри в социалните мрежи (част от дигиталния маркетинг) и т.н. В зависимост от жизнения цикъл на продуктите и услугите, които предлагате, тези активности могат да са различни. Например, ако продуктът ви е нов и тепърва навлизате на пазара, е необходимо да се разработи маркетингова стратегия за разпознаваемост на бранда, запознаване на таргетната ви аудитория с марката и продуктите, представяне на техните предимства. Ако пък продуктът ви е вече добре познат, тогава маркетинг стратегията трябва да е насочена към друг тип цел – увеличаване на продажбите, събиране на клиентски мнения и т.н.

 

Всички тези седем елемента на маркетинга са много важни, защото един без друг не могат, тъй като се допълват. Но много, много важно е ПОЗИЦИОНИРАНЕТО (Place).

Тук са включени местата, на които вашите продукти или услуги могат да бъдат докоснати, видяни от потенциалните клиенти. Ако става въпрос за физически продукти, в позиционирането е включен магазинът или помещението, в което продавате, къде се намира то, какво има около него, как изглежда, какви са останалите продукти или услуги, които се предлагат в и около вашето място. Всико това играе много важна роля за успешното реализиране на продажби. Дори рафтът на който се намират вашите продукти „говори“ на клиентите за качеството на стоката. Затова в големите вериги магазини най-вероятно сте забелязали, че стоките с ниска цена са на най-ниските стилажи, тези, които се купуват най-много и са най-масови, са на нивото на очите, а „по-примиум“ марките са на високо.

В дигиталната ера няма как да пропуснем и позиционирането в онлайн среда. Не забравяйте, че първото нещо, което хората правят, когато искат да се информират за продукт или услуга е да потърсят в интернет. Затова и дигиталният маркетинг не бива да бъде изключен от картинката. Присъствието ви в социалните мрежи и наличието на сайт са важни фактори и не са за подценяване. Там вие представяте своите продукти и услуги, в социалните мрежи можете да организирате промоционални активности, да общувате с клиентите си, да печелите тяхното доверие, да им предлагате допълниетлни стоки и услуги, да продавате там.

Петият елемент на маркетинга са ХОРАТА (People).

Това е т.нар. таргетна аудитория или идеални клиенти. Това са хората, за които всъщност вашите продукти или услуги са създадени. Целта е да достигнете чрез маркетинга си до тях, за да могат те да купят от вас. Но ако не познавате навиците, нуждите, демографията, социалния статус и т.н. на вашата таргетна аудитория много трудно бихте достигнали до нея. Нейното познаване ще ви даде възможност да помислите за активности онлайн и офлайн, чрез които да я впечатлите. Например ако познавате добре идеалния си клиент ще знаете коя социална мрежа използва, какво обича да яде, къде пазарува, дали харчи много пари, на каква възраст е, колко често употребява продукти и услуги като вашите и т.н. всичко това ще спомогне за изготвянето на релевантна маркетингова стратегия, чрез която ефективно и ненатрапчиво да достигнете до вашата целева аудитория, да ѝ представите продуктите си и да затворите продажба. За реализирането на успешен дигитален маркетинг познаванетоа на таргетната аудитория също е от ключово значение, защото това ще ви помогне за правилното насочване на рекламните кампании.

елементи в маркетинга, чрез които да постигнете успех

ПРОЦЕСЪТ (Process).

Процесът се отнася до начините, свързани с предоставянето на вашите продукти и услуги на клиента. Тук влиза обслужването от служители на място в магазина или пък чата в социалната мрежа, с какъв тон отговаряте на клиентските запитвания. Ако продуктът се изпращат чрез куриер – колко време отнема доставката, с коя фирма ще пристигне и също какво ще е отношението на самия куриер. Въпреки, че няма как да отговаряте за поведението на куриера, то също влияе върху цялостното преживяване на клиента с вашия продукт. Ако пък става въпрос за услуга, процесът по нейната подготовка и извършване също е много важен. Не забравяйте, че в сферата на услугите качеството и процесът почти всеки път са различни, защото една и съща услуга като прическа например може да бъде извършена от двама различни ваши служители, които ще я предоставят на клиентите ви според настроението си и уменията си в момента.

Последният елемент на маркетинга са ФИЗИЧЕСКИТЕ ФАКТОРИ (Physical evidence).

Тези фактори са всичко, до което вашите потенциални и настоящи клиенти могат да се докоснат и което формира представата им за вашия бизнес. Да, маркетингът е и в на пръв поглед дребните неща като стикерът върху опаковката, визитната картичка и вашите дрехи. Можете да имате чудесен продукт, но ако той е зле опакован или подаден от небрежен служител, това абсолютно може да провали цялото потребителско преживяване.

Цялата маркетингова стратегия, която стои зад продажбата на вашите продукти и услуги трябва да съдържа тези елементи, а те разумно да се допълват. А модерното представяне съчетава както отличен маркетинг на физическо ниво, така и отличен дигитален маркетинг.