You are currently viewing Как работи алгоритъмът на Instagram?

Как работи алгоритъмът на Instagram?

Това е въпрос, който вълнува не само маркетолозите и хората, които представят работата си в тази социална мрежа, но и всички останали потребители, които обичат да споделят съдържание онлайн и искат да натрупат популярност.

Системата, по която Instagram определя кое съдържание на кой потребител да покаже, е базирана на различни фактори от потребителското поведение. По-нататък в публикацията ще разгледаме как работи алгоритъмът на Инстаграм специално за нюзфийд публикациите и сторитата.

Instagram алгоритъмът за началната страница

Всъщност това, което виждате във вашият нюзфийд (начална страница) в Instagram, е комбинация от всички ваши действия в социалната мрежа. Системата засича и анализира  акаунтите, с които взаимодействате най-много, хората, с които сте отбелязани на снимки и разбира се, вида публикации, които харесвате и коментирате.

как работи алгоритъмът на Инстаграм

Следващите пъти, когато влезете в Instagram, обърнете внимание, че първите публикации, които ще виждате, ще бъдат на профили, чиито постове обикновено лайквате или коментирате. Направете си и следния експеримент – нарочно не харесвайте някой от първите постове, които ви се появят, а продължете да скролвате надолу. При следващото ви влизане е твърде вероятно точно този пост, който не сте лайкнали, да ви излезе отново сред първите резултати. Защо това е така? Заради алгоритъма, който е свикнал, че вие често се ангажирате с публикациите на точно този профил и иска да ви покаже най-новото от него, в случай, че сте го пропуснали миналия път. Ако пък за известен период от време спрете да интерактвате с постовете на съответен профил, Instagram ще престане да ви показва неговите публикации в по-горни позиции, тъй като с действието си ще сте дали на алгоритъма сигнал, че повече не се интересувате от този профил.

Поради същата причина, ако публикувате съдържание, което е интересно за вашата аудитория и тя се ангажира с него редовно, вашият профил ще бъде “класиран” като полезен от алгоритъма на Instagram и ще показва на тази аудитория вашите нови публикации.

как работи алгоритъмът на Инстаграм

Според Instagram най-важните ангажименти за класиране в нюзфийда са коментари, харесвания, споделяния и прегледи на видеоклипове, което е наистина полезно да знаете, когато планирате съдържанието и текстовете си. Функцията за запазване на поста също играе особено важна роля, тъй като тя показва на алгоритъма, че съответната публикация има ценна информация, до която потребителите биха искали да се върнат отново по-късно.

А ако публикувате в момент, когато вашите последователи са онлайн и най-активни, вие си давате по-голям шанс да получите повече харесвания. Това е и причината, поради която е важно да следите по кое време публикувате. Мой съвет е да си правите експерименти с дните и часовете от деня, водете си статистика за резултатите и не се доверявайте на сляпо на матриките за активни часове, които самият Инстаграм дава.

Instagram алгоритъмът за сторитата

Алгоритъмът на Instagram Stories също много се фокусира върху навременността, тъй като иска да се увери, че винаги ви показва най-новите истории от любимите ви акаунти.

как работи алгоритъмът на Инстаграм

Ако редовно се ангажирате с даден акаунт и често гледате неговите истории, алгоритъмът ще засече това и ще ви показва сторитата на този профил сред първите резултати в лентата. Също така можете да забележите, че ако влизайки в Instagram, изгледате всички сторита на съответен акаунт, който ви е е появил най-отпред, ако при следващото ви влизане в мрежата този акаунт има качено ново стори, то пак ще ви излезе на челна позиция.

Какво означава това? Че ако създавате интересни  сторита и споделяте често (3-4 на ден е оптимален брой), вие ще „приучите“ своята аудитория да ги гледа, Instagram алгоритъмът ще улови това и на свой ред ще показва сторитата ви всеки път пред аудиторията, която се ангажира с тях.