You are currently viewing Как работи алгоритъмът на Facebook?

Как работи алгоритъмът на Facebook?

Всичко, което виждате в нюзфийда на Facebook се дължи на неговия алгоритъм. Това е изкуствен интелект, който подбира за вас най-интересното съдържание на база вашето поведение в мрежата.

Какво е органично достигане?

За никого вече не е новина фактът, че органичният трафик на бизнес страниците не се подкрепя от Facebook както беше преди години. Когато Facebook страниците бяха все още ново явление, беше възможно без реклама да се достигне до много голяма част от последователите на дадена страница, а благодарение на тяхната интеракция с конкретен пост, да се достигне и до техните приятели. За съжаление на всички, които искат да представят своя бизнес в тази социална мрежа, нещата вече не работят така.

Ако имате бизнес страница във Facebook вероятно сте забелязали, че дори да имате голямо количество последователи, не всички от тях виждат постовете ви и съвсем малка част от тях пък се ангажират с тях, коментирайки или реагирайки. Причината е начинът, по който Facebook ранкира съдържанието, което да покаже на всеки потребител. Тъй като в социалната мрежа ежесекундно се излива огромно количество информация, Facebook трябва по някакъв начин да я приоритизира и да покаже на всеки от своите потребители съдържанието, което би му било най-интересно.

алгоритми на социалните мрежи

Как работи алгоритъмът на Facebook?

А как Facebook решава кои постове ще са ми интересни на мен, например, за да ми покаже тях с приоритет? Ето тук се намесва алгоритъмът:

  • Facebook приоритизира постовете на вашите приятели пред тези на бизнес страниците, които сте харесали. А сред всички “приятелски” публикации, ви показва само тези, на профилите с чиито постове най-често сте се ангажирали (харесвали, коментирали, споделяли)
  • Тъй като честотата на ангажираност все пак е важна, Facebook показва органично постове от бизнес страници на потребители, които винаги или често се ангажират с тях. Това е и причината да имате един контингент от хора, които винаги ви харесват постоветеви . Т.е. те са „показали“ на Facebook, че вашето съдържание им е интересно и той им го предлага.
  • Броят на реакциите и коментарите също има значение за това дали една публикация ще се изкачи в ранкинга за нюзфийд, или не.

През 2021 сред приоритетните публикации влизат и тези от групите и от събитията. Това решение е и във връзка със смяната на интерфейса (изгледа) на самата социална мрежа. Основната цел на този редизайн беше да засили и да подпомогне комуникацията между хората в социалната мрежа по три направления: приятелство, участие в затворени групи, където се изграждат общества и участие в събития.

Още една новост, която очакваме през настоящата година е въвеждането на хаштагове. Предполага се тази функция да засили възможността за органичен трафик към публикации, които съдържат хаштагове. Те ще могат да се поставят в публикациите, като самият Facebook ще дава предложения какви хаштагове да се добавят на база съдържанието на конкретния пост. Също така хаштаговете ще са удобни за по-лесното организиране на темите и публикациите в групите.