You are currently viewing Как да създам Instagram Reel?

Как да създам Instagram Reel?

Пълно ръководство за използване на лентите

Instagram Reels е нов начин за създаване на забавно и увлекателно видео съдържание, а в тази статия ще разгледаме подробно как да създадете Instagram Reel.

Потребителите могат да записват и редактират видеа от 15 до 30 секунди и да добавят към тях музика, текст, стикери и ефекти. Готовото видео може да бъде споделено като Instagram Story  или като пост в нюзфийда ви, а също така всички ленти отиват в раздела Reels в потребителския ви профил.

До Instagram Reels можете да достигнете от основното си Home меню, от раздела Reels в Explore страницата, а ако искате да създадете своя лента, можете да го направите като кликнете на бутона + в горната дясна част на основното ви меню. Всички тези опции за достигане до лентите означават само едно – тази нова функция абсолютно завладява социалната мрежа и за дълго ще бъде инструментът, с който органично да достигате до огромна на брой аудитория.

откъде да качим инстаграм рийл instagram reel

Много е важно да знаете, че Instagram ще „подкрепя“ с повече Reach ленти, които са създадени директно в приложението, за сметка на такива, които са обработени с други програми или които съдържат водни знаци и чужди лога. Това от една страна повишава времето, което даден потребител прекарва в социалната мрежа, заснемайки и редактирайки своето видео, а от друга – ограничава използването на съдържание, което вече съществува в други приложения и социални мрежи.

Нататък в статията ще обърнем внимание на повече технически специфики около настройките и функциите на Instagram Reels.

Кое прави Instagram Reels толкова завладяващи и носещи настроение? Музиката, разбира се!

как да добавим музика в Инстаграм

Ако намерите песен или аудио клип, който харесвате, можете да докоснете музиката и да изберете „Използване на аудио“ и по този начин да направите свое видео с музикалния фон, който харесвате. Тази опция не се счита за плагиатство. Потребителите могат също да избират музика от огромна библиотека или да използват собствено аудио.

Наред с избора и добавянето на музика има редица удобни инструменти за редактиране на видео, които да изследвате. Като например възможността за изрязване и изтриване на видеоклипове, таймер за обратно отброяване преди старт на записа, опция за регулиране на скоростта на видеоклипа ви и библиотека от видео ефекти, от които да избирате.

Когато създавате лента, можете да изберете да заснемете видеоклип директно в Instagram или да качите предварително редактиран видеоклип от камерата си. Имайте предвид, обаче, че на предварително записаните видеа не можете да добавяте от ефектите на Инстаграм.

Какви други опции за редактиране имате в Instagram Reels? Някои от тях са познати, но други са съвсем нови и изключително полезни!

как да създадем Инстаграм рийл опции

  • Можете да изберете с каква скорост да се възпроизведе клипът ви
  • Дължината на лентата може да бъде между 15 и 30 сек.
  • Разполагате с хронометър, който да отброи обратно няколко секунди преди записът да започне. Така можете да застанете на позиция и да бъдете готови за видео.
  • Всички ефекти, които досега сте свикнали да използвате за сторитата си, са налични за използване и при Instagram Reels. По този начин можете допълнително да внесете разнообразие и да направите клипчетата си още по-интересни, просто бъдете креативни!
  • Подобно на TikTok, можете да стартирате и спрете записа няколко пъти по време на видеоклипа си, като натиснете и задържите бутона за запис.
  • Ако искате да отрежете или изтриете някой от клиповете, които сте заснели, докоснете стрелката вляво от бутона за запис. Когато изберете клипа, който искате да редактирате, докоснете ножицата, за да отрежете, или кошчето, от което да изтриете видеото.
  • След като сте доволни от резултата, можете да използвате инструментите за рисуване и текст и да изберете от стикерите в Instagram.
  • За корица на лентата си можете да изберете стопкадър от самото видео или пък да качите снимка от геларията на телефона си.

Ако създавате видеоклип с озвучаване или диалог, не забравяйте да добавите надписи. Те ще направят видеото ви разбираемо за тези, които гледат видеоклиповете ви без звук. Когато добавяте текст към видеоклиповете си, имайте предвид неговото разположение. За да избегнете той да бъде изрязан, поставяйте го близо до средата на екрана. Това е важно, защото когато споделите Instagram Reel в нюзфийда си, социалната мрежа възпроизвежда клипа в размер 4:5.

как да използваме Instagram Remix

Една от най-новите функции на Instagram Reels е Remix (Ремиксирането) или повтарянето на вече създадено видео.

Remix позволява на потребителите да записват видеоклип в отговор на вече съществуваща лента – подобно на популярната функция Duet на TikTok. Това е нов начин да си сътрудничите със създатели и да разширите обхвата си в Instagram Reels.

Когато ремиксирате лента, оригиналният видеоклип се появява отляво, а новият – отдясно. В долния ляв ъгъл на новото видео Instagram автоматично дава референция към профила на оригиналния създател.

Новата функция ви дава възможност да ремиксирате свое видео или пък да колаборирате с чуждо такова. Също така имате право на избор дали да отключите тази опция за своите ленти. Ако не желаете други потребители да имат интеракция по този начин с вашите ленти, можете да забраните функцията Remix на всички свои Reels или само на определени от тях.

Създаването на оригинално съдържание, особено когато говорим за видео с монтаж, отнема доста повече време и усилия в сравнение с обработката на визи и текст, но от друга страна използването на тези нови функции отключват възможност за достигане до много по-голяма база потенциални последователи, а също и възползване от благоразположения към Reels алгоритъм на инстаграм.

Бъдете креативни!