You are currently viewing Как да създадем TikTok видео?

Как да създадем TikTok видео?

TikTok е една от водещите социални мрежи, в която всеки може да разгърне креативността си, като създава и публикува съдържание под формата на кратки видеа на различна тематика. За целта платформата предоставя на своите потребители широка гама от ефекти и филтри. Днес ще ви запознаем с някои от тях и с това как да създадем TikTok видео.

Ще започнем с кратко описание на това какво представлява един TikTok. Най-често продължителността на видеата варира от 15 секунди до 3 минути, но от 2022 насам, платформата предоставя възможност да се записват и качват и по-дълги клипове – до 10 минути. Към тях е добавена музика и в повечето случаи текст или снимка на фон. Всеки избира какви ефекти да използва според своите предпочитания и според темата на видеото. Когато е готово, то може да бъде директно публикувано в профила, или запазено в drafts (чернови).

Първи стъпки в създаването на видео в TikTok

След като изтеглите приложението на TikTok от App Store или Google Play, можете да достъпите до него от Home менюто на вашия телефон. Нужно е да си направите регистрация, която отнема не повече от 3-4 минути. След това можете да започнете да създавате съдържание. За целта, като отворите приложението, трябва да натиснете малкото плюсче, което се намира най-долу, в средата на екрана. Отваря се нова страница, в която се включва вашата камера. Тук имате две опции – можете да запишете своето TikTok видео на момента, или да използвате функцията Upload, която се намира от дясната страна на бутона за снимане, за да прикачите вече съществуващо такова от галерията си, което допълнително да обработите.

В случай, че решите да заснемете ново видео, трябва да изберете неговата продължителност, като кликнете върху една от опциите на екрана – за 15 сек., 60 сек., или 10 минути. Тук също се избира и скоростта – тя може да бъде от 0,3 пъти по-бавна до 3 пъти по-бърза. Когато го направите, можете да започнете да записвате вашето видео, като задържите червения бутон, намиращ се най-долу в средата на екрана. Друг вариант е да използвате таймера, който работи с обратно броене и започва да записва след 3 или 6 секунди автоматично. По време на записа имате възможността да паузирате снимането и да го стартирате отново неограничен брой пъти. Ако желаете на този етап е възможно да приложите и филтри за лице. След като видеото вече е заснето, приложението автоматично ви прехвърля на нова страница, където да го редактирате.

Как да създадем TikTok видеo - първи стъпки

Ефекти на видеата в TikTok

Отдясно, в колонка са подредени всички ефекти, които можете да използвате, за да направите TikTok видеото си оригинално и запомнящо се. Сега ще ви разведем накратко през тях:

  • Музика – не случайно на първо място слагаме музиката. Тя е много важен елемент от вашето TikTok видео. Можете да сложите музика, като кликнете върху малкото сиво бутонче най-горе на екрана, в което пише Add sound. Изберете вашата любима мелодия, или такава, която в момента е популярна и я добавете към кадрите.
  • AutoCut темплейти – TikTok ви предлага различни темплейти, които да приложите към вашето видео. На практика, това са готови модели, с музика, transition-и (преходи) и ефекти, които директно използвате, без да се налага вие да редактирате почти нищо. Функцията е удобна и пести време, но често пъти видеата направени с нея стават еднотипни.
  • Текст – можете да добавите текст към видеото си, като натиснете бутона „Аа“. Платформата предлага голям избор от шрифтове и цветове, с които написаното да изпъкне. За текста също можете да избирате времетраене и позиция, за да бъде на точното място, в точното време.
  • Text-to-speech – за да привлечете вниманието на аудиторията си към вашия текст, можете да приложите и функцията text-to-speech. На практика, това е AI генериран глас, който прочита написаното.
  • Стикери – TikTok ви дава огромен избор от стикери, GIF-чета, Poll-ове и т-н, с които да персонализирате съдържанието си. За тях също можете да избирате времетраене и позиция.
  • Ефекти – приложението ви дава възможност да добавите на видеото си визуални ефекти и преходи, с които да го направите динамично и вълнуващо.
  • Филтри – съществуват филтри, подходящи за всеки тип видео – независимо дали снимате себе си, красив пейзаж, храната си, или друго. Разгледайте ги и приложете този, който пасва най-добре на вашите кадри.
  • Настройване дължината на клипа (Adjust clips) – в случай, че клипът ви е по-дълъг от необходимото, лесно можете да го поправите с тази функция, като го изрежете.
  • Voiceover – ако желаете можете да добавите своя глас във видеото, като запишете Тук също има филтри, с които да звучите различно – autotune, ехо, трептене, т.н.

Как да публикуваме TikTok видео?

Как да качим видео в TikTok

След като сте редактирали вашия клип и сте добавили всичко, което предпочитате и ви харесва, той е готов за споделяне. Можете да го качите в профила си, като кликнете Next и добавите описание, хаштагове и т.н., да го сложите за 24 ч. в Your Story, или просто да го изтеглите в телефона си. В случай, че решите да довършите редакцията по-късно или не сте сигурни дали искате да публикувате клипа в момента, добавете го в черновите (drafts).

Както при всички други социални мрежи, в TikTok също можете да контролирате кой вижда видеата ви. Това се случва в последната страница, преди публикуването – изберете дали съдържанието ви да бъде видимо за всички потребители, или само за вашите последователи. Преценете коя опция да изберете, според целта ви.

След финалните настройки, вашето TikTok видео е готово. Приложението съчетава в себе си всичко, което ви е необходимо, за да създадете интересно и полезно съдържание. Развихрете въображението си, дайте свобода на креативността и творчеството си и се забавлявайте.

Още интересно съзържание за маркетинга в социалните мрежи можете да откриете тук.