You are currently viewing Как да постигаме целите си?

Как да постигаме целите си?

Случвало ли ви се е да бъдете изправени пред толкова голяма задача, че постигането й да ви се струва прекалено трудно или направо невъзможно?

Вероятно да. Всички сериозни цели или големи мечти изглеждат така, без значение дали са в личния или професионалния живот. Но това, което прави разликата между постигането на дадената цел и отказването от нея е първоначалният подход.

Нека разгледаме какво се случва в човешкия мозък, когато трябва да обхване, възприеме, обработи и подреди по някакъв начин информацията за голяма задача – да вземем например стартирането на собствен бизнес. Това е голяма цел, криеща много неизвестни, а ако нямате предишен опит в това – значи крие още неизвестни и не е изключено да се стигне до провал. Доста често мисловната картина изглежда точно така – човек има голяма мечта, задава си въпроса: „Как да постигна целта си?“, след което мозъкът му рисува страшната картина на пречките и трудностите и леко нашепва: „По-добре се откажи от това и си измисли нещо по-лесно“.

И не, това не е някой лош герой, който стои на рамото ни и се опитва да ни уплаши. Това е съвсем нормално чувство за самосъхранение и преценка.

Как да постигаме целите си?

Само че, ако целта наистина си струва и това е НЕЩОТО, което искате да постигнете в живота си, тогава защо пък да не си струва да инвестирате малко време, да обмислите нещата и да не се отказвате още преди старта, защото финалът изглежда твърде далеч и с твърде много препятствия.

Решение точно за този казус предлага Райдър Карол в своята книга „Методът на планиране“ („The Bullet Journal Method”). Там той твърди, че целите са по-лесни за достигане, ако са разделени на малки стъпки. Точно както алпинистите – когато тръгват на експедиция, разбира се тяхната голяма цел е изкачването на върха Х. Но целият път дотам е разделен на малки подцели – достигането на определени бази, места за почивка, смени и т.н.

По същия начин целта за изграждането на собствен бизнес или която и да било друга цел трябва да бъде разделена на части. Това са отделни малки задачи, които да се извършват ден след ден и които в крайна сметка ще доведат до постигането на крайната цел.

С примера за стартирането на бизнес такива задачи са проучването на пазара, откъде ще се снабдяват продуктите или кой ще извършва услугите, това изисква ли наемане или закупуване на място за офис или склад, кои ще са клиентите за тези продукти или услуги, как ще изглежда брандингът, какви послания ще отправите към своята аудитория, по какъв начин ще достигнете до нея, как тя ще купува от вас, какво допълнително ще можете да й предложите и т.н. и т.н.

Сами виждате, че дори от един обикновен пример изскочиха доста неща като задачи и подцели, за които трябва да се помисли. Но ако се приложи точно този подход вие ще можете да разпределите обема работа във времето и всеки ден с помощта на бизнес партньори, консултанти и подизпълнители да се движите по посока на вашата голяма мечта.

Как да постигаме целите си?

Когато постигането на целта е разделено на части, можете по-лесно да предвидите бюджета и човешкия ресурс, които ще са ви необходими. Чрез планирането ще бъдете наясно от финансовия капитал, който ще ви бъде нужен и ако той се окаже недостатъчен, по-добре е това да го знаете в началто, преди страрта, отколкото да го разберете, когато вече сте започнали.

Непланирането на финансите и хората, които ще са необходими по пътя към целта са сред основните проблеми, с които много предприемачи  се сблъскват. Те са породени от факта, че липсва достатъчно добро планиране на всичко, което ще им е нужно дори за малките подцели.

Да вземем за пример изграждането на онлайн магазин – купена е платформа, поръчани са продукти – налице е голяма инвестиция, но предприемачът не е предвидил никакъв бюджет за изграждането на визията на бранда си и рекламата оналайн. В неговия случай това е голям проблем, тъй като в онлайн търговията именно силното присъствие и визия са ключови.

За да направя обобщение на написаното дотук и заедно с това да дам съвет, бих казала следното:

Големите цели и в живота, и в работата не бива да бъдат заплаха, а възможност – да научим нови неща, да се развием, да се срещнем с нови хора, а дори и да променим мирогледа си. Изключително важно е преди да започнем или преди да помислим за отказване, да направим подробен и максимално разбит план на това, което ни предстои – като действия, срещи с хора, необходими материали, бюджет и едно наум, че винаги изниква по нещо непредвидено. Но наличнието на добра подготовка и резерви са предпоставка за справянето дори с непредвидените обстоятелства.

Успех!