You are currently viewing Какво е Instagram Explore и как съдържанието ви да попадне там?

Какво е Instagram Explore и как съдържанието ви да попадне там?

Едно от най-желаните неща за бизнесите по отношение на техния успех в Instagram е позиционирането им в страницата Instagram Explore на социалната мрежа. Ако не сте Instagram потребител и се чудите коя е тази страница, ще се озовете на нея, когато кликнете на лупичката в основното меню.

Съдържанието, което се показва в тази страница е алгоритмично подбрано за всеки отделен потребител. Затова и мястото на бизнеса ви в тази страница е толкова важно. То ви помага да:

  • Достигнете до по-широка аудитория, която се интересува от тематиката на вашия бизнес
  • Увеличавате ангажираността с вашите публикации
  • Ускорявате растежа на профила си

И така, стигаме до въпроса как да си осигурите място в Explore страницата на Instagram?

За целта нека разгледаме първо как работи алгоритъмът на тази конкретна част от социалната мрежа.

Както вече споменахме, Instagram подготвя съдържанието на Explore за всеки отделен потребител на база на неговото поведение в мрежата. На практика това прави всяка Instagram Explore страница уникална и неповторима!

Докато началният нюзфийд в Instagram се състои основно от съдържание на акаунти, които вече следвате, Explore страницата е изпълнена почти изцяло от публикации на нови акаунти.

Instagram проследява типа съдържание, с което потребителите взаимодействат редовно (т.е. проследява това, което гледате, което харесвате, коментирате и запазвате). На база на това изследване в Explore страницата се появяват свързани с тези теми публикации от страници, които не сте последвали, но споделят съдържание, свързано с вашите интереси.

По този начин социалната мрежа „ви помага да откриете нови неща“.

Имайки това предвид, заемането на място в Explore страницата на Instagram може да даде на вашето съдържание сериозен тласък в ангажираността. Това е особено важно, защото по този начин ще достигнете до хора, които вече се ангажират с подобни публикации или видеоклипове.

Според Instagram най-важните действия, които потребителите трябва да изпълнят спрямо вашите постове, за да се появите в Explore, включват харесвания, запазвания и споделяния. Това означава, че съдържанието, което публикувате трябва да бъде достатъчно интересно за таргетната аудитория, за да може тя качествено да се ангажира с него.

Страницата Instagram Explore непрекъснато се развива, като в нея се въвеждат нови категории теми и функции за разширено търсене.

Например, вече можете да търсите не само по хаштагове, но и по ключови думи, които влизат в името на даден профил или текст. Това предполага, че алгоритъмът на Explore страницата взима предвид действителното визуално съдържание и думите във вашия надпис, а не само хаштаговете, които използвате.

За да оптимизирате публикациите си така, че те да бъдат потенциални за Explore страницата е необходимо също така да използвате нишови думи в текста, както и подходящи хаштагове. Повече за употребата на хаштагове и тяхната роля можете да прочетете в статията Хаштаг стратегия за Instagram 2022. А ако се интересувате от копирайт за социални мрежи, разгледайте статията Как да създадем стойностен продуктов текст за социалните мрежи?