You are currently viewing Защо Фейсбук рекламата може да е неефективна?

Защо Фейсбук рекламата може да е неефективна?

Много често срещано е собствениците на малки бизнеси, хората на изкуството и тези, които практикуват свободни професии да бъдат „човека оркестър“ в своята работа. Освен за основната си дейност и реализирането на продажби, те трябва да се погрижат за намирането на надеждни бизнес партньори, финансиране, изяви, маркетинг и… позициониране в социалните мрежи.

Вече е може би излишно да се говори за това, колко е важно работата ни, без значение от нейната сфера, да бъде представена в онлайн пространството под някаква форма. Последните месеци го доказаха. Подходящата виртуална платформа трябва да бъде избрана според спецификите на дейността ви, а най-добре е да се направи микс от няколко канала, в които да споделяте съдържание.

В тази статия ще се фокусираме главно върху Фейсбук. Тази социална мрежа остава водеща засега в България като канал за комуникация и реклама на различни продукти и услуги.

Effective Facebook ads

Както стана въпрос и по-рано, много стартиращи фирми и самостоятелни професионалисти избират сами да правят дигиталния си маркетинг, най-вече поради финансови причини. Но това крие своите рискове, както от загуба на рекламен бюджет, така и от ниска ефективност на достигане до главната аудитория.

Такъв един неуспех е настройването на Фейсбук рекламата, което пък води до най-често чуваната реплика, когато заговоря с клиент за спонсорирани постове: „Не, не искам никакви платени публикации. Вече един-два пъти пусках и нищо не стана, само си изхарчих парите“.

Истината обаче е, че Фейсбук рекламата може да работи във ваша полза, стига тя да е изцяло подготвена и настроена правилно. Причината, поради която много хора използват думите, цитирани по-горе е, че те не знаят как да оптимизират рекламата си така, че да изпълни конкретната цел.

По-нататък в статията ще разгледаме кои са основните грешки, заради които Фейсбук рекламите нямат успех.

  1. На кого говорите чрез вашата реклама?
Effective Facebook ads

Т. нар. таргетна аудитория е първият фактор, който трябва да се изясни преди да започнете да рекламирате. Това означава да определите профила на идеалния клиент за вашия продукт или услуга.

Ако не знаете на кого продавате, вие поставяте всичките си усилия в ръцете на случайността. Всеки продукт или услуга си има конкретна аудитория , към която е насочен и задача номер 1 в маркетинга е тази група от хора да бъде дефинирана.

Как? Като си отговорите на няколко въпроса и помислите за идеалния си клиент: на каква възраст е, какъв пол е, какъв е социалният му статус, в коя част от ежедневието си би използвал вашия продукт, колко би платил за него, какви други интереси има вашият клиент, възможно ли е да използва сходен продукт на конкурентна марка. Тези и още много други са въпросите, които да очертаят ясно персонажа, към когото се стремите. Но в никакъв случай не си мислете, че всички са идеални клиенти за вашите продукти или услуги.

Във Фейсбук рекламите грешното таргетиране на аудиторията е сред основните причини рекламата ви да не конвертира (т.е. да не работи).

Ако сте задали грешно или никакво таргетиране, Фейсбук ще показва рекламата ви  на хора, които изобщо не са се интересували от нея. Не забравяйте, че Фейсбук е алгоритъм, на който ако не се зададат много точни и ясни инструкции, той ще изхарчи рекламния бюджет по най-лесния за него начин без да донесе успех за вас. Но ако при дефинирането на аудиторията се зададат оптимални параметри, може да сте спокойни, че рекламата ви ще бъде видяна от точните хора.

Разбира се, определянето на целевата група не е достатъчно.

2. Важно е какво послание отправяте към аудиторията си и как е визуализирано то.

Effective Facebook ads

Визията, т.е. снимката, с която рекламирате е първото нещо, което хората ще забележат, скролвайки из Фейсбук. Затова тази визия трябва да бъде красива, в стила на вашия бранд и да грабва вниманието веднага.

Подробности за визиите в социалните мрежи можете да прочетете тук.

Вариантите за визуализации са много. Можете да използвате снимка на продукта, да покажете как той се използва, да визуализирате емоциите, които предизвиква и т.н. това е въпрос на творческо решение. Също така може да се добави лого и кратко текстово послание/слогън.

Когато привлечете вниманието на потенциалния си клиент чрез визията, той ще прочете и текста към нея, за да разбере напълно това, което искате да му кажете. Много брандове правят грешката в текста директно да продават. В контекста на социалните мрежи това има по-скоро негативен ефект, защото хората не са там да купуват, а за да общуват и да се забавляват. Т.е. текстът трябва да им представи ползата за самите тях от вашия продукт или услуга, а не просто да им казва: „Купи“. По-подробни съвети са писането специално за социални мрежи можете да видите в публикацията тук.

3. Третият ключов фактор, който може да се окаже спънка и причина за неуспеха на Фейсбук рекламите е неправилно зададената цел на рекламата.

Effective Facebook ads

Когато платената публикация се настройва чрез рекламната платформа Ads Manager, Фейсбук ви дава редица опции, от които да изберете целта на рекламата ви. Т.е. тук трябва да решите какво искате да постигнете с тази реклама. Ако зададете цел ангажиране на таргетната група, това означава, че главната ви цел е събиране на реакции, коментари и споделяния на публикацията. Ако пък изберете достигане, това означава, че търсите разпространение на вашата реклама пред максимално голям брой хора от посочените в таргетирането. Ако целта ви е да заведете хората на сайта си, за да прочетат статия например, тогава правилната оптимизация е тази за трафик.

С други думи маркетинговата цел на публикацията ви определя и целта, която ще зададете на Фейсбук.

Разбира се тук различните цели, които ви предлага Фейсбук за рекламиране могат да се използват стратегически за изграждането на т.нар. потребителска пътека, чрез която една и съща група от хора системно да вижда ваши публикации, които са логически свързани и започват от запознаване с вас и вашия бранд до покупка.

Като цяло Фейсбук маркетингът е силен инструмент, който ако се използва правилно може да ви доведе нови потенциални клиенти и да ги превърне в реални купувачи. Затова не подценявайте времето и ресурсите за изграждането на присъствието си онлайн, а ако нямате познанията и възможностите сами да се грижите за това, най-добре е да се обърнете към специалист.