You are currently viewing Бъдещето на дигиталния маркетинг през 2022

Бъдещето на дигиталния маркетинг през 2022

В началото на всяка година отправяме поглед към тенденциите в дигиталния маркетинг, за да сме подготвени за това, което предстои и да планираме интересни, качествени и актуални рекламни кампании. Ето и ключовите тенденции за 2022, които всъщност до голяма степен вече са ни познати:

Краткото видео съдържание остава на върха

Това са клипчетата с продължителност до 1 мин., които за да се преборят за вниманието на аудиторията трябва да са забавни, с интересни движения при смяна на кадъра и да използват музика, която е актуална в момента. Тенденцията за този тип видеа започна в Tik-Tok – социалната врежа, чието съдържание е само за кратки клипчета. След това продължи да се развива в Instagram Reels, а от миналата година и в YouTube Shorts.
Тенденцията в дигиталния маркетинг за 2022 е все повече и все по-често кратките видеа да се използват в рекламните кампании на брандовете.

Подкастите и като цяло аудио съдържанието набира все по-голяма скорост

До голяма степен изследванията сочат, че много хора предпочитат само да слушат нещо, докато работят или са в движение, което е още една причина по-дългият тип съдържание да бъде записано на аудио.

Онлайн пазаруването все повече се разраства

Така е, защото през интернет можем да си поръчаме буквално всичко. Това обаче прави конкуренцията между брандовете още по-голяма, защото за разлика от физическото пазаруване, когато един бранд се бори срещу останалите си конкуренти, които са на местно ниво и около неговия магазин, сега конкуренцията е от цял свят. Достъпът до множество онлайн магазини от близо и далеч превръщат мобилното устройство на потребителя в един безкраен МОЛ. В този случай на огромен избор, решението за покупка се взима по-трудно, а предимство ще имат брандовете, които по-успешно са достигнали с маркетинга си до потенциалните клиенти. И тук не говорим само за маркетинг с послание за оферта и „Купи“, а за такъв, който, познава добре своите идеални клиенти, изгражда дългосрочна връзка с тях и печели тяхното доверие.

Присъствие в социалните мрежи

Товече е не просто препоръчително, а абсолютно задължително, тъй като именно те са мястото за установяване на контакт с последователите. Предимство за висок engagement със съдържанието на профила ви е използването на най-новите опции, стикери и т.н., защото в началото те биват „възнаградени“ от алгоритмите на мрежите с повече огранично разпространение.
Двете социални мрежи на Meta – Facebook & Instagram остават водещи за повечето брандове. По-смелите, на които разбира се и самата идентичност им позволява, се насочват към Tik-Tok и YouTube. А с нетърпение очакваме промените в LinkedIn, тъй като от социалната мрежа съобщават, че амбицията им е да излязат от статуквото на „строгата корпоративна социална мрежа“.

Инфлуенсър маркетингът

И накрая, но в никакъв случай не на последно място – инфлуенсърите и микро инфлуенсърите остават движеща сила за дигиталния маркетинг през 2022. Това още веднъж доказва, че чуждото мнение и опит с даден продукт или услуга е ключово за решението за покупка. А също така тази тенденция да следваш някого, да се интересуваш от начина му на живот и да му подражаваш е абсолютно психологическо явление, породено от желанието на човек да бъде част от общност, да принадлежи към определена социална класа, да общува.