You are currently viewing Брандът и всичко, което трябва да знаете за него, vol. 2

Брандът и всичко, което трябва да знаете за него, vol. 2

Брандът е поредица от фактори, чрез които представяте своите продукти или услуги пред аудиторията. В предишната статия обърнахме внимание на продуктите и услугите, идеалните клиенти, визията и логото като части на бранда. А в настоящата публикация ще се спрем на посланията, тонът на говорене, представянето в социалните мрежи и вашето лично позициониране като лице на собствена марка.

Brand message

Посланието на бранда не е само слоганът или иначе казано мотото на марката. То представлява цялостното усещане, което се създава у потребителите, когато комуникирате с тях. Общуването с вашите потенциални на настоящи клиенти може да протича през много канали, но тонът и начинът на комуникация трябва да бъде един и същ. Какво имам предвид? До аудиторията си можете да додстигнете чрез реклама в социалните мрежи, външна реклама чрез билборди, печатна реклама чрез флаери и каталози, а също и говорейки лично с тях в собствения ви магазин. Това са все примери за начините чрез които можете да достигнете своите хора. Целта е чрез всеки един канал те да чуват единни послания, поднесени с характерния за вашия бранд тон. Това означава, че ако продавате забавни аксесоари като значки, например, можете да си позволите да говорите на аудиторията си на „ти“, да използвате закачлив тон, да включвате смешки в постовете си и като цяло да заложите на шарената комуникаиция. Но ако например предлагате скъпи дамски чанти, не можете да използвате същите весели апели както при продажбата на значки. За луксозните стоки ви е нужно официално отношение към клиента, по-сдържан и изискан тон. Също така този вид комуникиране трябва да бъде еднакъв без значение от канала по който се случва то. Т.е. обръщението на „вие“ и официалният стил на общуване трябва да присъстват както в социалните мрежи, така в брошурите, а също и когато говорите лично със своите клиенти.

Вашето лично представяне в публичното пространство и пред клиентите ви също е част от бранд идентичността. До голяма степен хората, виждайки и общувайки с вас ще си направят извод и за качеството на това, което им предлагате като стока или услуга. Тук говорим за това, че самите вие  сте лицето на своя бранд и трябва да отразявате неговата идентичност. По този начин бихте спечелили доверието на потребителите на своя страна.

communication channels

Накрая, но не на последно място са важни каналите за комуникация, които се използват за позиционирането на бранда. Сега ще се спра конкретно на социалните мрежи, тъй като представянето оналайн вече стана задължително. За добро или лошо хората започнаха да възприемат съществуването на даден бизнес сериозно само, ако могат да открият негови профили в мрежата. В България най-разпространените социални канали за представяне на брандове са Фейсбук и Инстаграм, а ако генерирате по-голямо количество видео съдържание и Ютюб. За изграждането на бранд идентичността в социалните мрежи е важно правилната оптимизация на профилите с цел те да са по-лесно откриваеми. Това означава използване на ключови думи в информацията за страниците, нишови хаштагове и ясно описание на вашия бизнес, продукти и услуги, които предлагате, за да могат клиентите, които са попаднали на вашата страница веднага да се ориентират какво могат да очакват от вас.

Също така много важен аспект са видовете публикации, начинът по който те са написани и визиите от които са придружени. При създаването на съдържание за социалните мрежи абсолютно трябва да се спазят факторите тон на говорене и визия на бранда. Копирайтингът в стила на вашата марка и използването на единни цветове, шрифтове и визуално съдържание изграждат цялостна представа. Важно е да има консистентност, така че в един момент когато потребителите попаднат на ваше съдържание веднага да разпознаят, че то е отправено от вашия бранд.

Ще се радвам на вашата обратна връзка по темата за бранд идентичност, а ако имате конкретни въпроси, можете да пишете на office@digitalcreativemix.com.